שחיקת סחוס בברך

שחיקת הסחוס היא תהליך הדרגתי שיכול להימשך שנים. גורמים שונים, כגון גיל, משקל עודף, פציעות, עומסים חוזרים על המפרק ונטייה גנטית, עלולים לגרום להופעת סדקים וחסרים קטנים בסחוס.

מחקרים הראו כי שינויים ביוכימיים בסחוס, כמו ירידה בייצור פרוטאוגליקנים ועלייה בפירוק קולגן עלולים גם הם לתרום לתהליך השחיקה.

עם הזמן, הסדקים בסחוס מתרבים והוא הופך דק יותר, מה שמוביל לירידה בתפקודו. בשלבים המתקדמים הסחוס נשחק לגמרי וכבר אינו מאפשר תנועת המפרק בצורה חלקה, העצמות עלולות להתחכך זו בזו והתוצאה היא כאב, דלקת, נוקשות והגבלת תנועה.

ניתן לחלק את שלבי שחיקת הסחוס לארבעה שלבים, על פי סיווג המכונה Kellgern-Lawrence:

שלבי שחיקת הסחוס בברך כוללים חמישה שלבים: ללא סימנים, שחיקה קלה, שחיקה בינונית, חמורה וסופנית. תמונה זו ממחישה את ההתדרדרות בשלבים. למידע נוסף על הטיפול והשלבים, בקרו באתר פרופ' מיכאל דקסלר.

צפו בפרופ׳ דרקסלר מסביר על תסמינים ודרכי טיפול בשחיקת סחוס בברך

פרופ' מיכאל דרקסלר - שחיקת סחוס בברך

צפו בפרופ׳ דרקסלר מסביר על שחיקת סחוס בברך – תסמינים ודרכי טיפול

דלקת במפרק הברך (אוסטאו-עצם/מפרק ארתריטיס-דלקת)

דלקת במפרק הברך נובעת לרוב משחיקה ניוונית של הסחוס המפרקי., או בשמה המדעי- אוסטאוארתריטיס ניווני, ופוגעת בכלל המפרקים בגוף אך לרוב במפרקים שנושאים את המשקל ובעיקר במפרק הברך.

שחיקה זו גורמת לכאב, נוקשות ומגבלות תנועה. המחלה מתפתחת בהדרגה ופוגעת משמעותית באיכות חייהם של המטופלים.

עשוי לעניין אתכם | אוסטאוארטריטיס – כאב מפרקים בגיל מבוגר >>

שחיקת סחוס בברך תמונה ראשית

מפרק הברך מורכב מכמה מבנים:

עצם הירך (Femur), עצם השוק (Tibia), עצם הפיקה (Patella) ועצם השוקיתFibula) ). קצוות העצמות הללו מצופים בשכבה חלקה וגמישה של סחוס המכונה “היאליני” (Hyaline Cartilage) המאפשרת תנועה חלקה ושוטפת של המפרק, סופגת זעזועים ומפזרת את העומס באופן אחיד על פני המפרק.

הרכבו הייחודי של הסחוס, הכולל מים (65-80%), קולגן (10-20%) ופרוטאוגליקנים
(4-7%), מקנה לו את תכונותיו החשובות. הקולגן מספק חוזק וגמישות, בעוד הפרוטאוגליקנים סופחים מים ומסייעים בפיזור העומס.

הסחוס ייחודי בכך שאינו כולל כלי דם ועצבים, לפיכך הוא מקבל את חומרי ההזנה מהנוזל הסינוביאלי (Synovial Fluid) שבמפרק, ומשום כך גם אין לו יכולת התחדשות משמעותית לאחר פגיעה או שחיקה. לכן שחיקה של הסחוס עלולה להוביל לשינויים ניווניים בלתי הפיכים במפרק.

גלה את המבנה המורכב של מפרק הברך הכולל עצמות, סחוס, נוזל סינוביאלי ורכיבי הסחוס. חשוב להבנת תהליכי שחיקה, טיפולים והשתלות מפרקים. מאת פרופ' מיכאל דרקסלר, מומחה להחלפת מפרקים.

תסמיני שחיקת סחוס בברך: כך תזהו אותם

התסמינים האופייניים לשחיקת סחוס כוללים כאב עמום או חד שמחמיר לאחר מאמצים או מנוחה ממושכת, הכאב עשוי להיות ממוקם בברך או להקרין לאזורים אחרים ברגל.

אופייניים גם נוקשות המחמירה בשעות הבוקר או לאחר ישיבה ממושכת, נפיחות דלקת ורעשים כתוצאה מחיכוך העצמות ורקמה דלקתית, מגבלת תנועה המתבטאת בקושי בכיפוף הברך וטווחי התנועה, ובמקרים מתקדמים אף עיוות של המיפרק ושינוי בצורת הרגליים (רגלי O או רגלי X).

צפו בפרופ׳ פרופ’ דרקסלר מסביר תסמינים ודרכי טיפול בשחיקת סחוס בברך 

פרופ' מיכאל דרקסלר - שחיקת סחוס בברך

גורמי הסיכון בשחיקת סחוס

ישנם מספר גורמים העלולים להגביר את הסיכון לשחיקת סחוס בברך:

סוגי הטיפולים בשחיקת סחוס בברך

לשחיקת סחוס קיימות מספר אפשרויות טיפול בהתאם לחומרה ומצבו האישי של המטופל. בשלבים המוקדמים רצוי לשנות אורחות חיים- שינוי סוג ספורט, הורדת העצימות, תוך המלצה לירידה במשקל.

בהמשך, טיפול בפיזיותרפיה וחיזוק שרירים סביב המפרק תוך שיפור טווח תנועה. במקביל, טיפול בתרופות נוגדות כאב ודלקת לא סטרואידיות או הזרקת חומצה היאלורונית וסטרואידים. בשנים האחרונות גם טיפול בהזרקת פלסמה עשירה בטסיות – PRP המופקת מדם המטופל.

במקרים של שחיקה מתקדמת וכאשר מוצו הטיפולים השמרניים, האורתופד יכול להמליץ על ניתוח ברך בו מוחלפים חלקי הסחוס והעצם הפגועים במשתל מלאכותי.

עוד בנושא: טיפול בשחיקת סחוס | תרגילים לשחיקת סחוס בברך.

פרופ’ מיכאל דרקסלר מסביר על ניתוח החלפת מפרק ברך >>

כיצד מבוצע הליך הניתוח?

הניתוח מתבצע בהרדמה אפידורלית (חצי גוף) עם טשטוש, , נמשך כשעה לערך. הניתוח מבוצע בעזרת זרוע רובוטית שמאפשרת דיור רב יותר באיזון הברך וחיתוכי העצם, דבר המוריד את הפגיעה הרקמתית ומאפשר זמן החלמה ושיקום קצרים יותר. לאחר מספר שעות מהניתוח, כאשר ההרדמה חולפת- מקימים ומוליכים את המטופל.

במידה ומרגיש טוב ומתהלך בצורה טובה- משתחררים באותו יום או יום לאחר הניתוח. בהמשך, המטופל מבצע פיזיותרפיה בביתושנועדה לשפר את טווח התנועה, לחזק את השרירים ולשפר את תפקוד הברך החדשה.

פרופ' מיכאל דרקסלר, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים אסותא אשדוד, מתמחה בטיפולים חדשניים עם שימוש ברובוטיקה לחוויית טיפול אישית ומתקדמת.

האם מדובר על ניתוח כואב?

מבחינת כאבים- שבועיים שלושה ראשונים ייתכנו כאבים חזקים המטופלים בתרופות נוגדות כאב ודלקת. הכאב משתפר בהדרגה.

כמו בכל ניתוח גם בניתוח החלפת ברך ייתכנו סיכונים וסיבוכים הכוללים זיהום, היווצרות קריש דם בוורידים העמוקים של הגפיים, פגיעה עצבית או בכלי דם, סיבוכי הרדמה שבר, פריקה. עם זאת אחוז הסיבוכים הינו נמוך מאוד ובמרבית המקרים הניתוח ההופך שכיח יותר ויותר מסתיים בהצלחה.

קראו על הכנות לקראת ניתוח החלפת מפרק ברך >>

תמונה של פרופ' מיכאל דרקסלר
פרופ' מיכאל דרקסלר

פרופ' מיכאל דרקסלר- מנהל המחלקה האורתופדית והמערך להחלפות מפרקים בבית החולים "אסותא" אשדוד. לצד העבודה באסותא, פרופ' דרקסלר הינו פרופסור חבר קליני בחוג לאורתופדיה באוניברסיטת בן גוריון. בתחילת דרכו בתחום, פרופ' דרקסלר ביצע ניתוחי החלפת ברך ברחבי העולם תוך הדרכה של טובי המנתחים בקנדה, גרמניה ובניו יורק. הניסיון והמוניטין שצבר הופכים אותו לאחד מהמומחים הבכירים בארץ בתחום החלפות המפרקים ובעיקר החלפת מפרקי ברך וירך.

פרופ' דרקסלר הוא מחלוצי השימוש בזרוע רובוטית בניתוחי המפרקים ובעל הנסיון הרב ביותר בתחום.

פרופ' דרקסלר מנתח באסותא רמת החייל , הרצליה מדיקל סנטר ובבית חולים רפאל. לתיאום פגישת ייעוץ מקצועי לבחינת הטיפול המתאים, ולתיאום תור לניתוח החלפת מפרק ברך פנו למרפאה של פרופסור דרקסלר עוד היום, בטלפון 050-4378437.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם