מהי שחיקת סחוס בירך?
מפרק הירך הינו מקום החיבור שבין עצם הירך ועצם האגן. מטופלים רבים סובלים ממצב רפואי שנקרא אוסטאוארתריטיס דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הירך והמשמעות היא שחיקה בסחוס הירך. מדובר במצב די נפוץ, המאופיין בשחיקה מתמשכת ברקמת הסחוס המקיפה את מפרק הירך.
הסחוס נועד לאפשר תנועה חופשית חלקה של העצמות המתחברות למפרק וכאשר הסחוס נשחק העצמות מתחילות להשתפשף זו בזו. כתוצאה מכך המטופלים עשויים לחוש בכאבים, תתפתח הגבלה בתנועה והמפרק עלול להפוך לנוקשה יותר. תהליך השחיקה איננו מהיר בהכרח ויכול לארוך שנים אולם ככל שהסחוס נפגע, הוא נעשה דק יותר ופחות אלסטי. החיכוך בין העצמות גדל כך שהכאב מתגבר ותפקוד המפרק הולך ויורד. התוצאה יכולה להיות כאבים המובילים לירידה באיכות החיים של המטופל.
מהן הסיבות לשחיקת סחוס בירך?
ניתן להצביע על כמה גורמים מרכזיים אשר מובילים לתופעה של שחיקת סחוס במפרק הירך, למשל:
- פציעות קודמות במפרק הירך: שברים, נקעים ופגיעות אחרות במפרק עצמו או באגן, מעלים את הסיכון לשחיקת סחוס מוקדמת.
- בעיה באספקת הדם למפרק: שחיקה המואצת בשל חוסר באספקת דם למפרק (נוצר מצב של נמק בראש הירך).
- מצבים רפואיים: מחלות מטבוליות, דלקת מפרקים שגרוני וגידולים וכן מחלות נוספות עשויים להשפיע על שחיקה במפרק הירך (ובמפרקים אחרים).
- גיל ועודף משקל: הסיכון לשחיקה משמעותית במפרק הולך ועולה עם ההזדקנות. עם זאת, בתנאים מסוימים התופעה מאובחנת גם במטופלים צעירים יחסית. משקל עודף יוצר עומס רב על המפרק באופן שמאיץ ומגביר את השחיקה.
- עומס יתר על המפרק: עודף פעילות לצד ביצוע תנועות שגויות במהלך פעילות מזיקים למפרקים. פעילות גופנית אינטנסיבית מאוד, אי מתן מנוחה מספקת למפרק או תנועות חוזרות ונשנות גורמים לשחיקה מואצת של הסחוס.
פרופ' מיכאל דרקסלר - אוסטאוארתריטיס: שחיקת סחוס בירך
- מומחיות עולמית
- טכנולוגיה רובוטית מתקדמת
- שיקום מהיר
- יחס אישי וליווי צמוד
- הסדרים עם קופות חולים וביטוחים
איך אדע שאני סובל משחיקת סחוס במפרק הירך? אלה התסמינים
זיהוי מוקדם של תסמיני שחיקת סחוסים בירך מאפשר להעניק למטופלים טיפול שמאט את השחיקה ומעלה את איכות החיים. התסמינים המרכזיים:
- כאבים במפרק הירך: זהו תסמין מרכזי שלעיתים מורגש תחילה כאי נוחות קלה ועמומה. עם הזמן הכאב מתגבר כך שהוא עשוי להפוך לחד וחזק בהרבה. הכאב לרוב מחמיר בפעילות גופנית או לקראת סוף היום לאור העומס היומי על המפרק.
- נוקשות במפרק: מטופלים רבים מדווחים על קשיים בתנועה. הדבר בולט במיוחד לאחר מנוחה או חוסר תנועה (למשל לאחר קימה משינה, לאחר ישיבה ממושכת). תחושה זו של “חריקה” או “חוסר שימון” במפרק משתפרת לאחר שמתחילים לנוע ולזוז.
- הגבלה בטווח התנועה: מטופלים הסובלים משחיקת סחוס בירך עשויים לחוש שטווח התנועה של המרפק הולך ויורד. פירוש הדבר קושי בביצוע פעולות שונות, באופן הפוגע באיכות החיים. למשל קושי בהרמת הרגליים לצורך נעילת נעלים. קושי בעלייה במדרגות או קושי להיכנס או לצאת ממושב הנהג (או הנוסע) ברכב. לכך מתלווה לעיתים תחושה מוזרה במפרק כגון קליקים או חריקות.
איך מתבצע אבחון לשחיקת סחוס בירך?
אבחון שחיקת סחוס בירך נעשה בכמה דרכים. למשל, בדיקת טווח תנועה במפרק, התרשמות פיסית מאופי הרגישות, האם המפרק חם למגע, האם ישנה נפיחות וכדומה. אמצעי חשוב ביותר לאבחון שחיקת הסחוס, לצד בדיקה פיסית, הינו הצילומים. צילומי רנטגן או CT נועדו לזהות שינויים כגון הצפיפות של עצמות המפרק, שינויים במפרק עצמו. ניתן לבדוק האם יש היצרות של המרווחים שבין העצמות לבין מפרק הירך עצמו וכן היווצרות בליטות גרמיות (זיזים) כגון אוסטאופיטים ועוד. לצד זאת, יתכן כי המטופל ישלח לבדיקות נוספות, על מנת לזהות או לשלול מצבים רפואיים שעשויים להוביל לכאבים ובעיות במפרק.
אבחון שחיקת סחוס בירך נעשה בכמה דרכים. למשל, בדיקת טווח תנועה במפרק, התרשמות פיסית מאופי הרגישות, האם המפרק חם למגע, האם ישנה נפיחות וכדומה. אמצעי חשוב ביותר לאבחון שחיקת הסחוס, לצד בדיקה פיסית, הינו הצילומים. צילומי רנטגן או CT נועדו לזהות שינויים כגון הצפיפות של עצמות המפרק, שינויים במפרק עצמו. ניתן לבדוק האם יש היצרות של המרווחים שבין העצמות לבין מפרק הירך עצמו וכן היווצרות בליטות גרמיות (זיזים) כגון אוסטאופיטים ועוד. לצד זאת, יתכן כי המטופל ישלח לבדיקות נוספות, על מנת לזהות או לשלול מצבים רפואיים שעשויים להוביל לכאבים ובעיות במפרק.
המלצה לגבי ניתוח החלפת ירך איננה ניתנת בקלות ראש ומביאה בחשבון את אופי התסמינים, רמת החומרה שלהם והאופן בו הגיב המטופל (או המטופלת) לטיפולים שמרניים, כלומר לא ניתוחיים. מקובל לשקול ניתוח מסוג זה עקב שחיקת סחוס מתקדמת, כתוצאה ממצבים כגון מחלה כרונית או מולדת במפרק הירך, נמק בראש הירך או שבר במפרק. ניתוח יבוא בחשבון במצבים שבהם נראה כי הנזק למפרק הוא נרחב ביותר וכאשר ישנה ירידה משמעותית באיכות חיי המטופל.
את הניתוח כדאי לשקול כאשר נוכחים לדעת שהכאב, המגבלה בתנועה והפגיעה במפרק מובילים לירידה משמעותית באיכות החיים של המטופל, על פי תחושתו וסגנון חייו. כאב שהופך לכרוני ומתמשך, כאב שמקשה על איכות השינה, כאב שמגביל בביצוע פעילויות שגרתיות לרבות הליכה, עשויים להוביל להחלטה על ניתוח. כך גם כאשר חווים קושי בעלייה במדרגות, נעילת נעליים או גרביים וכאשר נאלצים לחדול מפעילויות שונות נוספות בשל הכאבים. אגב, לא ניתן לומר שהניתוח מומלץ רק לצעירים. הגיל כשלעצמו אינו גורם יחיד שיכול לתמוך או לשלול ניתוח. יש להביא בחשבון את מצב הבריאות הכללית, את סגנון החיים, היתרונות והסיכונים של הניתוח בהתאם למידע הרפואי שנאסף.
פרופ' מיכאל דרקסלר - אוסטאוארתריטיס: שחיקת סחוס בירך
- מומחיות עולמית
- טכנולוגיה רובוטית מתקדמת
- שיקום מהיר
- יחס אישי וליווי צמוד
- הסדרים עם קופות חולים וביטוחים
היתרונות של ניתוח החלפת מפרק הירך
כאשר שוקלים לקיים ניתוח להחלפת מפרק הירך, אפשר להביא בחשבון כמה יתרונות מרכזיים:
- הפחתה דרמטית בכאבים: לרוב, המטופלים מדווחים על הפחתה דרמטית בכאב. זה ניכר בתוך שבועות ספורים לאחר הניתוח. כלומר, המטופלים יכולים לחזור לאורך חיים פעיל יותר ולבצע פעילויות שנמנעו מהן בשל הכאב.
- שיפור בתפקוד וביכולת התנועה: לאחר החלפת מפרק המטופלים יכולים לחזור לתפקוד טוב בהרבה, באופן שגרתי. לדוגמא, מטופלים יכולים לחזור להליכות, להתמודד ביתר קלות עם עלייה במדרגות, להיות פעילים מבחינה ספורטיבית (בלי להגזים). השיפור בתפקוד משתלב על פי רוב עם שיפור בשביעות הרצון הכללית.
- תוצאות לטווח ארוך: ניתוח בשיטה המודרנית של החלפת ירך מיטיב עם המטופלים לזמן ארוך בהרבה ביחס לעבר. שתלי הירך הנוכחיים יכולים לתפקד היטב אפילו לפרקי זמן של 20 שנה ויותר.
השימוש בניתוחי רובוטי להחלפת ירך בידי פרופ' מיכאל דרקסלר:
פרופ‘ מיכאל דרקסלר נחשב לאחד החלוצים המוכרים בישראל בשימוש בטכנולוגיה של ניתוחים רובוטיים בכלל וניתוח רובוטי להחלפת ירך בפרט.
ניתוחי החלפת ירך נחשבים למוצלחים ביותר בתחום האורתופדיה, ומאפשרים תוך פרק זמן קצר יחסית לשפר באופן ניכר את איכות חייו של המנותח ולאפשר חזרה מהירה לשגרה.
לניתוח הרובוטי להחלפת ירך יש מספר יתרונות בולטים:
- תכנון הניתוח בתלת מימד: מאפשר למטופל ליהנות מניתוח מדויק יותר עם מיקום מדויק של השתל באופן המדמה את פעולותיו האנטומיות של המפרק הטבעי.
- בזכות התכנון המוקדם: מזעור הפגיעה בשרירים וברקמה מסביב
- הפחתה ברמת הכאב של המנותח.
- אשפוז קצר
- החלמה בבית
הניסיון של פרופ' מיכאל דרקסלר
פרופסור מיכאל דרקסלר, מומחה לכירורגיה אורתופדית של המפרקים, צבר ניסיון עשיר בניתוחי החלפת מפרקים בשיטה המתקדמת. כמנהל המחלקה האורתופדית והמערך להחלפות מפרקים בבית החולים “אסותא” אשדוד, פרופ’ דרקסלר מנוסה מאוד בטיפול במטופלים שסבלו משחיקה מתקדמת, ושלא ניתן להמשיך לטפל בה באמצעים שמרניים.
הניסיון העשיר של פרופ’ דרקסלר מתבטא במספר רב של ניתוחים שבוצעו בהצלחה לצד גישתו למטופלים והשימוש בטכנולוגית העזר החדישה (שימוש בזרוע רובוטית). התוצאות המצוינות של ניתוחים בעזרת זרוע רובוטית, נשענות על רמת הדיוק חסרת התקדים. הידע הקליני העשיר והניסיון הרב במיטב הטכנולוגיה המודרנית של פרופ’ דרקסלר, משתקפים היטב בתוצאות. פרופ’ דרקסלר משמש כפרופסור בחוג לאורתופדיה באוניברסיטת בן גוריון.
לא תמיד צריך ניתוח: הטיפולים משמרים לשחיקת סחוס בירך
אמור, ניתוח החלפת מפרק הירך הוא פתרון טוב ויעיל, אך לא ניגשים אליו בטרם מנסים טיפולים שאינם ניתוחיים. ניתן להצביע על מספר סוגי שיטות וטיפולים לא ניתוחיים שיכולים לעזור:
- תרופות ותוספי מזון: שימוש בתוספי מזון כדוגמת גלוקוזאמין יכולים לשפר בחלק מהמקרים את תפקוד המפרק. התוספים אינם מרפאים אך יכולים להקל על כאבים ואף לסייע לתפקוד המפרק. כמו כן ניתן להשתמש במשככי כאבים קלים כמו פרצטמול וכן אפשרי שימוש במשחות שונות להקלה במטופלים עם שחיקת סחוס קלה וכאב קל. במקרים שבהם הכאב מחמיר, נהוג להמליץ על נוגדי דלקת ללא סטרואידים (תרופות כגון איבופרופן ואחרים מסוג זה). תרופות חזקות יותר נגד כאבים ישמשו כנגד כאבים חזקים מאוד, אך לפרקי זמן קצרים בשל תופעות הלוואי של התרופות ותופעת ההתרגלות להשפעת התרופות הללו.
- טיפול בזריקת למפרק: זריקות של סטרואידים למפרק מקלים על כאבים קשים, אך זהו טיפול לזמן מוגבל. שיטה מסוג אחר מתבססת על זריקות של חומצה היאלורונית. זהו חומר שנועד לשמן את המפרק ולהשיג הקלה בכאב. אולם הטיפולים היותר מתקדמים, שיש הקוראים להם “תחליף סטרואידים”, הופכים לאופציה מקובלת. המדובר בזריקות של פלזמה עשירת בטסיות – PRP.
- פיזיותרפיה: פיזיותרפיה נועדה לעזור בחיזוק השרירים התומכים במפרק הירך. פיזיותרפיה מסייעת גם לגמישות המפרק, שיפור בטווח התנועה ושיפור היציבה וכן שחרור הידבקויות באופן שמועיל למפרק ומפחית כאבים. המטרה היא שהמפרק יקבל תמיכה מהשרירים החזקים ולא יצטרך לשאת בעומס יתר. ניתן להוריד בהצלחה את העומס על המפרק על בסיס תרגול מתמיד, גם בבית במטרה לשפר מאוד את איכות חיי המטופל.
- אפוסתרפיה: המטופלים משתמשים בנעליים מיוחדות, שעיצובן נועד להפחית את העומס על מהאיזור הכאוב במפרק הירך. הנעליים מפעילות מחדש את השרירים התומכים בירך ובכך עשויה לשפר במעט את תפקוד המפרק.