כאבי ברכיים אצל מבוגרים מעל גיל 50

תוכן עניינים מהיר:

כאבי ברכיים הם אחת מהתלונות השכיחות ביותר מעל גיל 55, כשיותר מ-25% מהם מדווחים על כאב ברכיים משמעותי, המגביל את תפקודם ופוגע באיכות חייהם. האם גם אתם סובלים מכאבים בעת עלייה במדרגות? האם הקימה מהכיסא הפכה למשימה מאתגרת? האם אתם נמנעים מפעילויות שפעם נהניתם מהן בגלל כאבי הברכיים?

במאמר זה נסקור את הגורמים המובילים לכאבי ברכיים בגיל הביניים, אפשרויות הטיפול העדכניות ביותר, והטכנולוגיות החדשות המשנות את פני התחום.

אודות כותב המאמר פרופ' מיכאל דרקסלר

מומחה להחלפת מפרקי ברך וירך, מנהל המחלקה האורטופדית בבית החולים אסותא אשדוד.

מתמחה הטיפולים חדשניים עם שימוש ברובוטיקה ומחויב לחווית מטופל אישית והחלמה מהירה.

בנוסף, פרופ' דרקסלר מרצה באוניברסיטאות בארץ ובעולם, עם ניסיון רב במחקר ובהוראה קנילית.

לקביעת תור התקשרו

077-9979933 או השאירו פרטים

מדוע מופיעים כאבי ברכיים בגיל הביניים?

מפרק הברך הוא הגדול והמורכב ביותר בגוף האדם, ונושא את מלוא משקל הגוף בעת עמידה והליכה. ככל שמתבגרים, המבנה והתפקוד של המפרקים משתנה, הסחוס עובר שינויים ונשחק, באופן שמפחית את יכולתו להתגבר על ההשפעות של לחץ מכני ופגיעה; הגוף מייצר פחות נוזל סינוביאלי לשימון המפרקים.

כוח השרירים וגמישותם פוחתים, הרצועות והגידים נחלשים וחלים בהם שינויים ניווניים, עודף משקל – קילוגרמים מיותרים מובילים לכאבי ברכיים מכיוון שהם גורמים ללחץ עודף על מפרקים הנושאים משקל, פציעות קודמות בברכיים – נוטות ליצור שינויים מבניים, שעם הגיל פוגעים בתפקוד התקין של הברך וגורמים לכאבים חדשים או כאבים כרוניים.

קראו בהרחבה: כיצד משקל עודף המסוכן למפרקים?

כאבי ברכיים אצל מבוגרים מעל גיל 50

מהן בעיות הברכיים הנפוצות אצל מבוגרים?

מהם התסמינים של כאבי ברכיים?

חומרת הכאב (עמום, מחמיר, חד, פתאומי) ומיקומו (סביב פיקת הברך, מאחורי הברך, במפרק הברך, מצד אחד של הברך או משני הצדדים) עשויים להשתנות, בהתאם לגורם לבעיה. בין התסמינים הנפוצים:

חוסר יציבות

טווח תנועה מוגבל

חוסר יכולת ליישר את הברך במלואה.

נפיחות ונוקשות בעיקר בבוקר' בקימה מישיבה לעמידה

כאבי ברכיים יכולים להופיע ולהיעלם, כמו למשל כאב שמורגש בעת תזוזה או כיפוף של הברך, ונעלם בשעת מנוחה.

כיצד מאבחנים בעיות ברכיים?

בנוסף לבדיקה גופנית שיבצע הרופא, ולתשאול אודות ההיסטוריה הרפואית, הרופא ימליץ על בדיקות נוספות, לרבות בדיקות הדמיה, ואם יש חשש לזיהום, ימליץ הרופא גם על בדיקות דם.
בין בדיקות ההדמיה:

  1. צילום רנטגן – ידגים את רמת השחיקה ופגיעות גרמיות נוספות.
  2. אולטרסאונד – ידגים את הרקמות הרכות סביב הברך.
  3. סריקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) – יכולה לסייע באבחון בעיות בעצמות ושברים עדינים. סוג מיוחד של סריקת CT יכול לזהות במדויק גאוט גם כשהמפרק אינו דלקתי.
  4. סריקת MRI (דימות תהודה מגנטית) – בדיקה המייצרת תמונות תלת ממדית מאוד מפורטות של מבנים בגוף, לרבות רקמות רכות. באמצעותה ניתן לזהות פגיעות ברצועות, בגידים, בסחוס ובשרירים.
  5. ארתרוסקופיה – הליך אבחון זעיר פולשני, במהלכו מוחדר למפרק צינור אופטי קטן ומואר (ארתרוסקופ). תמונות של פנים המפרק מוקרנות על מסך, ובאמצעותן ניתן לזהות שינויים ניווניים או דלקתיים במפרק ולאתר מחלות עצם וגידולים.

לקביעת תור התקשרו

077-9979933 או השאירו פרטים

כיצד מטפלים בכאבי ברכיים?

לרוב, הרופא יציע טיפולים המבוססים על חומרת הכאב והגורם לו. להלן שיטות הטיפול לכאבי ברכיים, החל מטיפולים שמרניים וכלה בהתערבויות כירורגיות.

שיטת RICE (Rest, Ice, Compression and Elevation )

טיפול ראשוני להקלה מידית של הכאב. הפרוטוקול הנפוץ לטיפול בכאבי ברכיים ולפגיעות בשרירים ובשלד הוא טיפול בשיטת RICE, שמשמעותה:

מנוחה

הימנעות מפעילות גופנית; קרח – הנחת שקית קרח למשך עשר דקות בכל שעה ביום הראשון של הופעת הכאב ; לחץ – חבישת הברך בצורה הדוקה, כדי להפחית נפיחות;

הרמת הרגל

הנחת הרגל על משטח מוגבה, כמו כריות, שמיכה, הגבהת הרגליים במיטה מתכווננת, מעל לגובה הלב, כדי למנוע הצטברות נוזלים ובצקות. צעדים אלה יכולים לסייע בהפחתת דלקת, נפיחות, כאב ודימום ברקמות הרכות .

טיפול תרופתי

קיימות אפשרויות לטיפול תרופתי ללא מרשם, תרופות נוגדות דלקת ומקלות על הכאב ואינן מכילות סטרואידים, תרופות כמו ארקוקסיה, אתופן ואיבופרופן; משחות המכילות חומר מאלחש; תרופות מרשם מומלצות על ידי הרופא, כדי להקל על הכאב או כדי לטפל במקרים של דלקת מפרקים שגרונית .

זריקות

במקרים מסוימים, הרופא עשוי להציע להזריק תרופות או חומרים אחרים ישירות למפרק הברך, ביניהם: סטרואידים - זריקות המכילות חומר אנטי דלקתי, במטרה להפחית את הסימפטומים של התלקחות דלקת פרקים ולהקל על הכאב. חומצה היאלורונית - נוזל סמיך, הדומה לנוזל המשמן באופן טבעי את המפרקים; פלזמה עשירה בטסיות דם (PRP) - PRP מופק מדם המטופל ומכיל ריכוז של גורמי גדילה שמפחיתים דלקת ומקדמים ריפוי ושיקום; זריקות אורטוקין - אורטוקין מופק אף הוא מדם המטופל, אך בניגוד לזריקות PRP אורטוקין אינו מכיל תאים אלא חומרי ריפוי המופקים מהדם.

פיזיותרפיה

חלק מהטיפול לכאבי ברכיים, במיוחד בקרב מבוגרים. מפחיתה כאב, משפרת את התפקוד ואת מסת השריר מסביב. תרגילי פיזיותרפיה מחזקים את השרירים, משפרים יציבות ושיווי משקל, ומקנים הרגלי תנועה המפחיתים את העומס על מפרק הברך בפעילויות יומיומיות.

הידרותרפיה

תרגול במים המפחית את העומס על המפרקים, ומקל על הכאב. התנגדות המים מסייעת בחיזוק השרירים סביב הברך, והופך אותה ליציבה יותר.

מטופלים ממליצים לאחר ניתוח החלפת מפרקים

לקביעת תור התקשרו

077-9979933 או השאירו פרטים

שאלות ותשובות

רוב האנשים הסובלים מכאבי ברכיים לא יזדקקו לניתוח. אבל במקרים שהכאב הוא חמור וטיפולים אחרים לא עזרו או שלברך נגרם נזק מבני, ייתכן שהרופא ימליץ על ניתוח.

ניתוח הוא המוצא האחרון עבור מטופלים רבים. אבל אם הכאב אינו משתפר, גם לאחר טיפולים שמרניים, ואם התסמינים של נוקשות הברך, נפיחות והגבלת בתנועה אינם חולפים, קרוב לוודאי שהרופא האורתופד ימליץ על החלפת מפרק ברך.

בניתוח להחלפת מפרק ברך, מחליפים את המפרק הפגוע במפרק מלאכותי שעשוי ממתכת ומפלסטיק. במהלך הניתוח מסירים שכבה דקה של הסחוס הפגוע, ומדביקים על העצם את השתל טיטניום, המאפשר תנועה טובה של המפרק.
ישנם שני סוגים של החלפת ברך: החלפת ברך חלקית והחלפת ברך מלאה.

הברך מחולקת לשלושה מדורים- פנימי, חיצוני והפיקה. כאשר ישנה שחיקה רק במדור אחד- ניתן לשקול החלפת חצי ברך. חשוב לציין, כי לא כל הרופאים מיומנים בכך וכי נדרשת מומחיות מיוחדת לביצוע ניתוח מסוג זה.

בהליך של החלפת ברך מלאה (Total Knee Replacement – TKR) – מחליפים את כל משטחי המפרק הפגועים בשלושת תאי המפרק: הצד הפנימי, החיצוני והקדמי.

ניתוח רובוטי להחלפת ברך מבוצע בעזרת זרוע רובוטית המסייעת לרופא המנתח לדייק טוב יותר בחיתוך הברך ובהצבת השתל במיקום המדויק תוך שמירה על הרקמה מסביב.

הניתוח עצמו אורך עד כשעה. לאחר השלמת ההליך, לאחר מספר שעות, כאשר ההרדמה עוברת- מקים את המטופל ומוליך אותו. במידה ומרגיש טוב והולך בצורה טובה (לרוב עם הליכון)- ניתן להשתחרר באותו יום.
לרוב, בימים הראשונים נעזרים בהליכון, כאשר מרגישים יציב, ניתן לעבור למקל ובהמשך ללא אמצעי עזר.
ההחלמה הינה בקצב של המטופל, ולכל אחד הקצב שלו.
ארבעה עד שישה שבועות לאחר הניתוח, הנפיחות בברך תפחת משמעותית, ותנועתיות הברך תגדל.
חשוב לבצע תרגילי פיזיותרפיה לאורך כל תקופת ההחלמה כדי לחזק את המפרק החדש.
תקופת ההחלמה לאחר ניתוח החלפת ברך היכולה להמשך שבועות עד חודשים ותלויה בכל מטופל. ; עם זאת, החלמה מלאה עשויה להימשך עד שנה אצל חלק מהמנותחים.
במהלך תקופת ההחלמה יגיע המנותח לבדיקות תקופתיות אצל הרופא האורתופד לצורך מעקב אחר תהליך ההחלמה.

תמונה של פרופ' מיכאל דרקסלר
פרופ' מיכאל דרקסלר

פרופ' מיכאל דרקסלר- מנהל המחלקה האורתופדית והמערך להחלפות מפרקים בבית החולים "אסותא" אשדוד. לצד העבודה באסותא, פרופ' דרקסלר הינו פרופסור חבר קליני בחוג לאורתופדיה באוניברסיטת בן גוריון. בתחילת דרכו בתחום, פרופ' דרקסלר ביצע ניתוחי החלפת ברך ברחבי העולם תוך הדרכה של טובי המנתחים בקנדה, גרמניה ובניו יורק. הניסיון והמוניטין שצבר הופכים אותו לאחד מהמומחים הבכירים בארץ בתחום החלפות המפרקים ובעיקר החלפת מפרקי ברך וירך.

פרופ' דרקסלר הוא מחלוצי השימוש בזרוע רובוטית בניתוחי המפרקים ובעל הנסיון הרב ביותר בתחום.

פרופ' דרקסלר מנתח באסותא רמת החייל , הרצליה מדיקל סנטר ובבית חולים רפאל. לתיאום פגישת ייעוץ מקצועי לבחינת הטיפול המתאים, ולתיאום תור לניתוח החלפת מפרק ברך פנו למרפאה של פרופסור דרקסלר עוד היום, בטלפון 050-4378437.

מאמרים באותו נושא:

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

תחומי טיפול נוספים:

המלצות מטופלים:

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם